Kippensoep met Knaidlach

recept: Kippensoep met Knaidlach

opsomming: Een bord kippensoep is heilzaam voor lichaam en ziel

Ingredienten

  • 1 kip
  • 2-3 uien
  • 3-4 liter water
  • 3-5 wortelen, kleingesneden
  • 3-5 stengels bleekselderij, kleingesneden
  • 1 kleine pastinaak, doormidden
  • 2-3 eetl. grofgesneden verse perterselie
  • 2-3 eetl. fijngesneden verse fille
  • 1-2 snufjes gemalen geelwortel
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden (indien gewenst)
  • zout en vergemalen zwarte peper
  • Voor de knaidlach
  • 175 g middelfijn matsemeel
  • 2 eieren, losgeroerd
  • 3 eetl. plantaardige olie of gesmolten kippenvet
  • 1 teen knoflook, fijngesneden (indien gewenst)
  • 2 eetl. fijngesneden verse peterselie plus extra, ter garnering 1/2 ui, fijngeraspt
  • 1-2 snufjes kippenbouillonpoeder
  • ca. 6 eetl. water
  • zout en versgemalen zwarte peper

instructies

  1. Doe de stukken kip in een zeer grote pan. Kerf de hele uien aan het worteleinde kruiselings in en voeg ze toe, samen met het water, de wortelen, bleekselderij, pastinaak, peterselie, de helft van de verse dille, de geelwortel en zout en peper.
  2. Breng alles afgedekt aan de kook en draai het vuur direct laag. Schuim de soep af. (Later zal zich nog wat schuim vormen, maar voor goede smaak en helderheid hoeft u alleen het eerste schuim af te scheppen.)
  3. Voeg de verkruimelde bouillontablet toe en laat de soep 2-3 uur trekken, tot hij een krachtige smaak heeft. Het kippenvlees heeft alle smaak aan de bouillon gegeven; verwijder de kip. Schep het ver van de bouillon af. U kunt de soep ook koud laten worden en het gestolde vet afscheppen.
  4. Maak de knaidlach: vermeng in een grote kom het matsemeel met de eieren, olie of vet , eventueel knoflook, peterselie, ui, zout en peper. Voeg desgewenst bouillonpeoder toe; een klein beetje, want dit bevat veel zout. Doe het water erbij en meng alles tot een dik, zacht mengsel.
  5. Zet het mengsel afgedekt 30 minuten in een koelkast; het zal nu opstijven.
  6. Breng een pan met water aan de kook en houd een kom met water bij de hand naast het fornuis. Doop een eetlepel in het water, schep een eetlepel van het matsemengels en vorm hiervan met bevochtigde handen een balletje. Laat dit in het kokende water glijden en draai het vuur laag, zodat het heel zacht kookt. Maak op deze manier zo snel mogelijk nog meer knaidlach en laat ze afgedekt 15-20 minuten koken.
  7. Schep de knaidlach met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een bord 20 opstijven.
  8. Verwarm de soep voor het ververen en voeg de resterende dille en knoflook toe. Schep in elk bord 2 of 3 knaidlach, schep de soep erover en garneer met peterselie.

variaties

U kunt in plaats van knaidlach ook gekookte rijst, noedels of kreplach gebruiken. Splits voor lichtere knaidlach eieren en meng de dooiers door het matsemeel. Klop de eiwitten stijf en spatel ze erdoor.

Preparation time: 30 minute(s)

Cooking time: 30 minute(s)

Diet tags: Low calorie, Reduced fat

Dietary restriction: Kosher

Number of servings (yield): 6

Culinary tradition: Middle Eastern

mijn rating 4 stars:  ★★★★☆ 1 review(s)